Information

16.1: Chapter Introduction - Biology

16.1: Chapter Introduction - Biology


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Ecological competition is a potent force driving organic evolution. Indeed, such “character displacement” is one of several consequences of ecological competition.

Seeing the gradation and diversity of structure in one small, intimately related group of birds, one might really fancy that from an original paucity of birds in this archipelago, one species had been taken and modified for different ends. —Charles Darwin


Question 1.
Which part of brain causes nausea?
(a) Pons
(b) Hypothalamus
(c) Parietal lobe
(d) Medulla

Answer: (d) Medulla
Explanation:
Vomiting is the ejection of stomach contents through mouth.
This is the reflex action which is controlled by medulla.
A feeling of nausea preceds vomiting.

Question 2.
Correct enzyme-substrate pair is
(a) Maltose-lactase
(b) Protein-amylase
(c) Carbohydrate-lipase
(d) Casein-rennin

Question 3.
Peyers patches found in the small intestine are
(a) Epithelial tissue
(b) Glandular tissue
(c) Lymphatic tissue
(d) Haemopoietic tissue

Answer: (c) Lymphatic tissue

Question 4.
During prolonged fasting, in what sequence are the following organic compounds used up by the body?
(a) First carbohydrates, next proteins and lastly lipids
(b) First carbohydrates, next fats and lastly proteins
(c) First fats, next carbohydrates and lastly proteins
(d) First proteins next lipids and lastly carbohydrates

Answer: (b) First carbohydrates, next fats and lastly proteins

Question 5.
In glycolysis ultimately
(a) starch is converted into glucose
(b) glucose is converted into fructose
(c) protein is converted into glucose
(d) glucose is converted into pyruric acid

Answer: (d) glucose is converted into pyruric acid

Question 6.
If for some reason our goblet cells are non-functional this will adversely affect
(a) Smooth movement of food down the intestine
(b) Production of somatostatin
(c) Secretion of sebum from the sebaceous glands
(d) Maturation of sperms

Answer: (a) Smooth movement of food down the intestine

Question 7.
The HCl in gastric juice converts:
(a) Disaccharide to monosaccharide
(b) Pepsinogen to pepsin
(c) Prorennin to rennin
(d) Polypeptide to peptide

Answer: (b) Pepsinogen to pepsin

Question 8.
Which enzyme is used in alcoholic fermentation of yeast?
(a) Maltase
(b) Invertase
(c) Sucrase
(d) Zymase

Question 9.
Assimilation means
(a) utilising the water taken by body
(b) accumulating the food for digestion
(c) utilisation of absorbed substances
(d) collecting wastes left after the absorption of required nutrients

Answer: (c) utilisation of absorbed substances
Explanation:
The absorbed substances finally reach the tissues which utilise them for their activities. This process is called assimilation.

Question 10.
The pH scale is used to measure
(a) Electric charge on ion
(b) Speed with which ions form
(c) Size of ions
(d) Concentration of hydrogen ions in a solution

Answer: (d) Concentration of hydrogen ions in a solution

Question 11.
Which of the following part of human intestine hosts microorganisms?
(a) Colon
(b) Caecum
(c) Anus
(d) Rectum

Answer: (b) Caecum
Explanation:
Caecum is a small blind sac which hosts some microorganisms.

Question 12.
Duct leading from parotid gland and opening into vestibule is
(a) Wolffian duct
(b) Stensons duct
(c) Haversian duct
(d) Infra-orbit duct

Question 13.
Which organ is most affected by jaundice?
(a) Pancreas
(b) Liver
(c) Stomach
(d) Intestine

Answer: (b) Liver
Explanation:
Jaundice affects liver. Skin and eyes turn yellow due to the deposition of bile pigments.

Question 14.
Globet cells of intestinal mucosal epithelium secrete
(a) mucus
(b) cholesterol
(c) peptones
(d) bilirubin

Answer: (a) mucus
Explanation:
Intestinal mucosal epithelium has globet cells which secrete mucus.

Question 15.
Emulsification of fat takes place through
(a) Liver enzymes
(b) Bile pigments
(c) Bile salts
(d) Enzymes of small intestine

Question 16.
Epithelial cells of the intestine involved in food absorption have on their surface
(a) phagocytic vesicles
(b) pinocytic vesicles
(c) microvilli
(d) zymogen granules

Question 17.
Carrier ions like Na+ facilitate the absorption of substances like
(a) Fructose and some amino acids
(b) Amino acids and glucose
(c) Glucose and fatty acids
(d) Fatty acids and glycerol

Answer: (a) Fructose and some amino acids

Question 18.
The glucose is converted into glycogen in liver and stored in
(a) Liver and spleen
(b) Liver and muscle
(c) Liver
(d) Spleen and muscles

Question 19.
Small projections of upper surface of tongue are called
(a) fimbriae
(b) pilli
(c) papillae
(d) cilia

Answer: (c) papillae
Explanation:
The upper surface of the tongue has small projections called papillae, some of them bears taste buds.

Question 20.
Sweetest sugar is
(a) Fructose
(b) Sucrose
(c) Glucose
(d) Lactose

We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 16 Digestion and Absorption with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 11 Biology Digestion and Absorption MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.


Watch the video: Cisco CCNA 1 Introduction to Networks v7 Module 16 Section - Security Threats u0026 Vulnerabilities (January 2023).